#
#
     
     
::: Меню :::
- Головна - Пропозиція до співробітництва - Історія - Структура - Дослідне господарство - Тендери - Основні відомості - Фінансова звітність
Науково-дослідна робота
- Відділ селекції - Відділ технології - Лабораторія насінництва - Лабораторія захисту рослин - Лабораторія агромеліоративного моніторингу - Сектор маркетингових досліджень, інтелектуальної власності та економічного аналізу - Наукове співробітництво - Наукова бібліотека - Нагороди - Фотогалерея - Вакансії - Контакти - Зворотній зв'язок
тень

::: Чи знаєте Ви що ...

Ім`я богині рису різна у різних народностей. На Яві це Деві Срі, на честь якої після збору врожаю влаштовують обрядові вистави. На Балі - Ібу-Паді - мати рису. У загальнонаціональне свято «галунган» в її честь у коморі, де зберігається рис, роблять жертвопринесення. А на Суматрі, у племені каро її звуть Сідаян, що в дослівному перекладі означає - дівчина.

Цікаво про рис

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...

рис
  • Міжнародним роком Рису був оголошений 2004 рік за ініціативою ООН
  • Ім'я богині рису у різних народностей своє. На Яві це Деві Срі, на честь якої після збору врожаю влаштовують обрядові подання. На Балі - Ібу-Паді - мати рису. У загальнонаціональне свято "галунган" у її честь у коморі, де зберігається рис, роблять жертвопринесення. А на Суматрі, у племені каро її кличуть Сидаян, що в дослівному перекладі значить - дівчина.
  • Рис є головним харчовим продуктом для більш ніж половини населення Землі
  • Сьогодні у світі вирощуванням рису зайнято близько 100 млн. родин в Азії й Африці
  • Щорічне споживання рисової крупи на душу населення в різних країнах становить: у Китаї - 120 кг: Японії – 104 кг; Пакистані – 98 кг; Індії – 66 кг; Кубі – 40 кг; Італії - 6,3кг; США - 2.5 кг: Англії - 1.1 кг.
    У колишньому СРСР (з урахуванням середньоазіатських республік) на душу населення доводилося близько 6 кг рисової крупи на рік
  • Найбільші експортери рису - Таїланд, В'єтнам, Індія й США
  • "Америка" по-японськи буквально значить "рисова країна"
  • Рис спочатку називали на Русі "сорочинским пшоном"
  • Рис - єдина культура, що не боїться повені
  • Існує 23 різновиду цієї однолітньої рослини
  • Очищений рис містить 14% води, 75% вуглеводів, 7,7% білків, 0,4% жирів, 0,5% золи, 2,2% клітковини
  • Рис має різне фарбування: кавового, червоного, бузкового, і навіть чорного кольору
  • "Золотий рис" - результат генетичних змін, багатий вітамінами.

   Русский (РФ)  Рус    English (UK)  Eng

::: Культура – РИС

- Історія рисівництва - Рис в Україні - Екологічні аспекти - Бібліографія - Цікаво про рис - Рис на столі - Рецепти приготування

::: Новини

[12.04.2016]
EPIC INTERNATIONAL WORKSHOP on Modern Technologies of Rice Growing, Global Food and Environmental Safety
[25.08.2015]
«Новітні наукові розробки в галузі рисівництва та краплинного зрошення»
[28.01.2015]
РІЧНИЙ ПЛАН ЗАКУПІВЕЛЬ на 2015 рік Інституту рису Національної академії аграрних наук України
  всі новини
тень

::: Iнформацiя

- Новини - Фотогалерея

Логотип Интеграція

Rambler's Top100

Все права защищены: Институт Риса УААН
Created by Info-Region, LTD